1. Home»
  2. Nieuws »
  3. Algen en tomaten, een goede combinatie?

Algen en tomaten, een goede combinatie?

22 juli 2016

REAP Projectcoƶrdinator Heleen van Exsel bezoekt een ondernemer die REAP subsidie ontvangt

 

"Laatst was ik op bezoek bij tomatenkweker Van Adrichem in Steenbergen. Ik kreeg daar een rondleiding door de gigantische kassen met een oppervlakte van 198.000m2! De kweker vertelde dat hij graag een nieuwe markt wilde verkennen. De glastuinbouwsector staat de laatste jaren onder druk. Mede hierdoor is Van Adrichem enkele jaren geleden gestart met een innovatietraject. Met als doel te onderzoeken wat mogelijk interessante nieuwe business proposities zijn voor de kwekerij. Onder begeleiding van PinC Agro zijn diverse mogelijkheden bekeken. Met een strategie waarbij sterk gekeken is wat de (toekomstige) markt vraagt en wat de glastuinbouw kan bieden, kwam men op de teelt van algen, onder andere als een bron voor plantaardig eiwit. Via het innovatietraject is men in contact gekomen met een mogelijke afnemer, namelijk Sloten B.V. 

 

Een bijzonder innovatietraject. Door het ontwikkelen van een nieuwe business propositie kan namelijk meer bedrijvigheid ontstaan en optimaal (her)gebruik van de kassen.


In 2014 zijn twee soorten pilot installaties geplaatst in de kassen. Wat je je hierbij moet voorstellen is een grote buis met bochten erin die groen ziet door de algen. De andere installatie is een dubbelwandige glazen plaat waarin algen worden gekweekt. In deze installaties zijn een jaar lang algen geproduceerd. Deze zijn vervolgens afgenomen door Sloten B.V om verder te onderzoeken. Sloten is een bedrijf in de ontwikkeling, productie en verkoop van jong veevoer en ziet in algen een goede alternatieve eiwitbron als voedingssupplement voor jong veevoer. Algen kunnen dienen als grondstof voor een groot aantal producten en toepassingen. Sommige van deze soorten zijn geschikt voor menselijke farma en food producten, anderen voor diervoeders of chemicaliƫn en biobrandstoffen.


Met inzet van REAP-gelden heeft Van Adrichem de stap kunnen nemen om dit project te starten samen met Sloten B.V., Fargate en ZLTO. Fargate is verantwoordelijk voor de kennis over en de productie van algen. ZLTO heeft het project begeleid.


Ik vind het mooi om te zien dat met een relatief kleine subsidiebijdrage een grote investering is gedaan. Voor de tomatenkweker is het nu de uitdaging om een afnemer te vinden die grootschalig algen afneemt voor een langere periode en tegen een stabiele prijs. Alleen dan kan een glastuinbouwondernemer een stevige investering overwegen in algenkweekinstallaties. Dit project past goed bij het REAP programma. Het ondersteunt ondernemers bij nieuwe economische activiteiten en ondernemers die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan economische groei, werkgelegenheid en toegevoegde waarde van de regio. Dat is de kracht van REAP West-Brabant!"


Foto van een buizenreactor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit project wordt financieel mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant.

 

 

 


Terug naar nieuws